11. Uluslararası İstanbul Bienali' 09 / bölüm 1
SANAT FUARLARI

11. Uluslararası İstanbul Bienali, başlığını Bertolt Brecht’in 1928 yılında Elisabeth Hauptmann ve Kurt Weill ile birlikte yazdığı Üç Kuruşluk Opera adlı oyunun ikinci perdesinin kapanış parçası olan “İnsan Neyle Yaşar?” adlı şarkıdan alıyor.







WHW tarafından “İnsan Neyle Yaşar?” sorusu etrafında kurulan İstanbul Bienali’nin kavramsal çerçevesi, Brecht’e yeniden keşfedilmesi ve yeni kuşaklara gösterilmesi gereken bir klasik olarak bakmıyor. Brecht’i tekrar gündeme getirerek çağdaş kapitalizm koşullarında sanatsal uğraşın rolü hakkında bir düşünme denemesine girişmeyi, günlük pratikleri, değer sistemlerini ve eylem biçimlerini yeniden değerlendirmeyi amaçlayan İstanbul Bienali kapsamında bu sene 40 ülkeden dünya güncel sanat çevrelerinde tanınan ya da yeni keşfedilen 70 sanatçı ve sanatçı grubunun 141 projesi sergileniyor.







11. Uluslararası İstanbul Bienali’nin küratörleri WHW / What, How & for Whom (Ne, Nasıl ve Kimin İçin) kurulduğu 1999 yılından bu yana çalışmalarını Hırvatistan’ın Zagreb kentinde sürdürüyor. Zagreb Üniversitesi’nde Sanat Tarihi ve Karşılaştırmalı Edebiyat alanında lisans ve yüksek lisans eğitimi alan WHW üyeleri Ivet Ćurlin, Ana Dević, Nataša Ilić ve Sabina Sabolović, 2003 senesinden bu yana Zagreb’deki belediyeye bağlı ve kâr amacı gütmeyen Nova Galerisi’ni yönetiyorlar.







İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın uluslararası sanat platformlarında büyük yankı uyandıran etkinliği Uluslararası İstanbul Bienali bu yıl da dünya güncel sanat platformunun birçok önemli ismini de İstanbul’da ağırlıyor. İstanbul Bienali açılışına uluslararası sanat çevrelerinden eleştirmen, küratör, müze ve galeri yöneticileri ile 35 ülkeden 400’ü aşkın yabancı basın mensubu olmak üzere 3.000’i aşkın konuk katıldı.